De voordelen van een elektrisch zonnescherm

Een zonnescherm is al jaren een van de bestverkopende producten bij Deco Zonwering. En dat snappen wij wel. Met een zonnescherm of terrasscherm creëert u relatief gemakkelijk fijne zonwering in uw tuin, wat meteen heel luxe zal voelen. In iedere tuin past wel een zonnescherm en het is relatief eenvoudig aan te schaffen en te monteren. Dat is anders bij bijvoorbeeld een overkapping die helemaal gemaakt en geplaatst dient te worden. De afgelopen jaren hebben handmatige terrasschermen plaatsgemaakt voor elektrische of zelfs automatische elektrische zonneschermen. In dit blog leggen we uit wat dit is, wat de voor- en nadelen zijn en waar u op moet letten bij de aanschaf van een elektrisch zonnescherm.

Handmatige vs. elektrische bediening

Het verschil tussen traditionele en elektrische zonneschermen zit in de bediening. Waar terrasschermen eerst menselijk bediend dienden te worden met een stang of slinger, werken veel zonneschermen tegenwoordig op een motor. Deze motor is aan te sturen met een knop op de muur of met een afstandsbediening. Hiermee kunt u op elk gewenst moment het zonnescherm snel en gemakkelijk bedienen.

Sommige zonneschermen gaan zelfs nog een stapje verder. Deze noemen we automatisch elektrische zonneschermen. Deze werken veelal met een app op een smartphone. Via de app bedient u het zonnescherm. Dit kan dus ook als u niet thuis bent. Bent u even van huis en begint het toch plots te regenen of waaien? Dan zorgt u er met één druk op de knop voor dat het terrasscherm zich invouwt. De meeste elektrische zonneschermen die met een app werken, hebben daarnaast bepaalde sensoren ingebouwd. Daardoor ziet het zonnescherm zelf ook wanneer regen of wind op komst is en zal hij zelf daarop reageren. Het terrasscherm is hiermee veel beter beschermd en daarmee wordt de levensduur verlengt.

  • De voordelen van een elektrisch terrasscherm

Voordelen van elektrische zonneschermen

Elektrische zonneschermen hebben grote voordelen ten opzichte van handmatig te bedienen zonneschermen. Het kost veel minder kracht en moeite om ze te bedienen, waardoor de schermen voor iedereen toegankelijk zijn. Ook sluit een elektrisch terrasscherm altijd beter dan een handmatige, omdat de motor deze strakker tegen de cassette aan kan sluiten. Daardoor slijt het scherm minder. Vooral het gemak en de luxe is voor veel mensen de reden om voor elektrisch te kiezen.

Nadelen van elektrische zonneschermen

Veel mensen denken dat de aanschaf, onderhoud, reparatie en montage van een elektrisch zonnescherm veel prijziger is dan een traditioneel zonnescherm. Hoewel sommige uitvoeringen of type elektrische zonneschermen inderdaad wat duurder zijn, is er eigenlijk voor ieder budget wel een terrasscherm te vinden. Gezien de doorontwikkelingen de laatste jaren, verschilt de prijs nauwelijks. Ook heeft dat ervoor gezorgd dat er meer specialisten zijn die onderhoud en reparaties kunnen uitvoeren, wat ook de prijs daarvoor naar beneden heeft gedrukt. Het nadeel van een elektrisch zonnescherm zou dus kunnen zijn dat sommige typen wat duurder zijn in aanschaf en onderhoud, maar wij zijn ervan overtuigd dat we voor ieder budget een juist product kunnen vinden.

Zonneschermen op zonne-energie

Bij een elektrisch zonnescherm is het in bijna alle gevallen nodig om in de muur te boren. De motor moet namelijk worden aangesloten op stroom. Daarom ziet u ook vaak kabels of kabelgootjes lopen van het zonnescherm naar een stroomvoorziening. Om dit te voorkomen zijn er de laatste jaren enorm veel initiatieven voor terrasschermen op zonne-energie. Door een zonnepaneel boven op de cassette te plaatsen, voorziet het zonnescherm zichzelf van stroom. Aansluitingen zijn niet meer nodig, montage wordt gemakkelijker en ook is dit natuurlijk een milieuvriendelijke optie. Door dit duurzame karakter verwachten we dat zonneschermen op zonne-energie de absolute toekomst zullen hebben. Op dit moment zijn dit soort producten nog volop in ontwikkeling en nog niet te koop. Maar: natuurlijk houden we de markt goed in de gaten en zullen wij dit product gaan aanbieden zodra het ontwikkeld is.

Win advies in van een expert

Benieuwd welke soort zonwering bij uw tuin, wensen en budget past? Of wilt u de verschillende opties in het echt zien? Neem dan contact met ons op en bezoek onze showroom in Heesch, Noord-Brabant. We nemen graag de tijd om alles opties met u door te spreken en voorzien u graag van advies. Ook voor onderhoud en reparatie aan uw zonwering bent u bij ons aan het juiste adres!