Waarom kiezen voor isolerende raamdecoratie in huis?

Raamdecoratie is er in allerlei verschillende soorten, stoffen, kleuren en maten. Zo zorgen bijvoorbeeld gordijnen niet alleen voor een bepaalde sfeer in huis, maar hebben zij ook nog andere bijkomende voordelen. Denk hierbij aan verduistering of isolatie. Wanneer u ervoor kiest om isolerende raamdecoratie in huis te hangen, kan dit een positief effect hebben op de energierekening. En laten we eerlijk zijn, een lagere energierekening is voor niemand vervelend. Hieronder leggen wij u uit wat isolerende raamdecoratie is, hoe ze werken en wat de voordelen hiervan zijn. Wilt u meer informatie over isolerende raamdecoratie en deze in het echt zien en voelen? Wij ontvangen u graag in onze showroom en adviseren u, aan de hand van uw wensen en behoeften, over de vele mogelijkheden die er zijn.

Wat zijn isolerende gordijnen?

Isolerende gordijnen worden gemaakt van een dikkere gordijnstof dan normale gordijnen of zijn gevoerd van binnen. Doordat isolerende gordijnen voorzien zijn van een golvende vorm, vormt er zich een isolerende laag van stilstaande lucht tussen het gordijn en het raam. Hierdoor voorkomt u dat warmte of kou, die vanuit de raam de woning binnen wil, verder de woning binnendringt. Verschillende materialen kunnen ervoor zorgen dat gordijnen extra isolerend zijn. Zo zijn isolerende gordijnen vaak gemaakt van 100% polyester of katoen en extra dik of hebben deze een thermische voering. Ook kunnen isolerende gordijnen voorzien zijn van een coating van acrylaat, ook wel blackout gordijnen genoemd. Door de coating is het gordijn licht- en luchtdicht.

Rolgordijnen zijn ook geschikt om warmte en kou buiten te houden. Ook hier geldt weer: hoe dikker de stof, hoe beter de isolatie. U kunt dus het beste kiezen voor verduisterende rolgordijnen.

Duo plisségordijnen zijn te herkennen aan de dubbele laag stof met honinggraatstructuur. Binnenin het rolgordijn wordt stilstaande lucht vastgehouden, net als bij dubbel glas. Wanneer u kiest voor een dikke, verduisterende stof, heeft u de hoogste isolatiewaarde.

duo plissegordijn voering deco zonwering
inside blinds rolgordijn isolatie

De voordelen van isolerende gordijnen

Denkt u erover om isolerende gordijnen aan te schaffen in uw woning en bent u benieuwd wat dit u oplevert? Hieronder noemen we een aantal voordelen van isolerende gordijnen. Wanneer u een afspraak maakt in onze showroom, kunnen wij u uiteraard verder informeren en adviseren op het gebied van isolerende gordijnen.

Energiebesparing:

Kou komt onder andere de woning binnen via de ramen. Isolerende gordijnen zorgen voor het verminderen van warmteverlies in de winter en de warmtetoename in de zomer. Dit wil zeggen dat zij in de winter ervoor zorgen dat de warmte in huis blijft en in de zomer juist de warmte buiten houden. Hierdoor kunt u de verwarming of airco mogelijk een standje lager zetten en dat scheelt dan weer op de energierekening.

Verhoogd wooncomfort

Een aangename temperatuur, geen pottenkijkers en geen weerspiegeling van de zon dragen allemaal bij aan een verhoogd comfort in uw woning. Isolerende gordijnen kunnen ervoor zorgen dat u in huis altijd kunt genieten van de juiste temperatuur, privacy en zonsverduistering.

Betere geluidsisolatie

Bij isolerende gordijnen denkt u misschien vooral aan het vasthouden van warmte in uw woning, maar sommige gordijnen isoleren daarnaast ook nog geluiden. Door het gebruik van bepaalde soorten stof wordt het geluid gedempt en verbetert de akoestiek in huis. In principe geldt de regel: hoe dikker de stof, hoe meer het geluid wordt gedempt.

Verschillende soorten isolerende gordijnen

Niet iedere vorm van raambekleding heeft een hoge isolatiewaarde. Wanneer u aan het oriënteren bent op nieuwe gordijnen voor in uw woning en u wilt dat deze – naast een bepaalde uitstraling – een isolerende werking hebben, kunt u het beste kiezen voor één van de onderstaande opties:

isolerende gordijnen deco zonwering

Plaatsing en ophangtips voor isolerende gordijnen

De manier waarop de gordijnen worden geplaatst en opgehangen, kan van grote invloed zijn op de effectiviteit van de isolerende gordijnen.

  • Gebruik een rail: Een rail sluit het beste af aan de bovenzijde en zorgt er voor dat er ook aan de bovenkant geen warmte of kou verloren gaat.
  • Laat het gordijn tot op de grond hangen: Doordat de gordijnen tot op de grond hangen, blijft de warmte of kou ook achter de gordijnen. Wanneer de gordijnen maar tot net onder de raam hangen, heeft u kans dat de warmte of kou er alsnog onderdoor komt.
  • Laat de gordijnen op maat maken: Het beste is om te kiezen voor op maat gemaakte gordijnen. Kant-en-klare gordijnen sluiten vaak niet mooi aan op het raam en laten hierdoor toch nog warmte en kou door. Deco Zonwering is gespecialiseerd in het op maat maken van isolerende gordijnen. Maak gerust een afspraak in onze showroom en vraag naar de mogelijkheden bij u thuis.
duo plissegordijen isolerend deco zonwering

Onderhoud en reiniging

Net als alle andere gordijnen, hebben isolerende gordijnen onderhoud nodig. Eens in de zoveel tijd moeten zij gereinigd worden, zodat ze weer stralen lekker fris ruiken. Het is in het geval van isolerende gordijnen belangrijk om te kijken naar de samenstelling van de materialen. Wanneer de voering van de gordijnen hetzelfde is als de stof aan de buitenkant, kunnen de gordijnen gewoon volgens het wasetiket gewassen worden. Let hier wel op dat u de gordijnen zo wast dat ze niet beschadigd of helemaal gekreukt uit de wasmachine komen.

Twijfelt u of u uw gordijnen zelf kunt wassen of heeft u andere vragen omtrent het onderhoud en de reiniging van de isolerende gordijnen? In onze showroom kunnen wij u uitgebreid advies geven over het schoonmaken en onderhouden van uw gordijnen.

Alternatieven voor isolerende gordijnen

Naast isolerende gordijnen zijn er natuurlijk nog andere vormen van raamdecoratie die uw huis isoleren. Bij het kiezen van isolerende raamdecoratie is het belangrijk om te kijken welke wensen u heeft. Wilt u dat het vooral goed isoleert en verduistert, maar hoeft het niet bij te dragen aan de sfeer in huis en het interieur? Wellicht zijn bijvoorbeeld rolluiken dan geschikt voor uw woning.

Staat de zon de hele dag vol op uw ramen en wilt u voornamelijk de zon – en haar warmte – buiten houden, maar wel nog kunnen genieten van het uitzicht? Met een screen zorgt u ervoor dat 85% van de zonnewarmte buiten gehouden wordt en het zicht naar binnen beperkt wordt, maar u kunt zelf nog wel naar buiten kijken. Echter, door voor een dikkere stof te kiezen, zorgt een screen voor meer privacy en voorkomt u dat voetgangers vanaf de stoep uw woning binnenkijken. Laat u goed adviseren over welk type raamdecoratie het beste aansluit bij uw specifieke wensen.

Bekijk alle isolerende raamdecoratie in onze showroom in Heesch

Isolerende gordijnen zijn verkrijgbaar in diverse stijlen en designs. Hierdoor zijn de gordijnen niet alleen kostenbesparend op de energierekening, geluidsdempend en verduisterend, maar ook een toevoeging aan uw interieur. Deco Zonwering gaat altijd voor hoge kwaliteit en werkt daarvoor samen met topmerken op het gebied van raamdecoratie. Inside Blinds en House of Happiness bieden een hoogstaande kwaliteit én een breed assortiment aan mogelijkheden op het gebied van stoffen, stijlen en designs.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van isolerende gordijnen in uw woning? Maak een afspraak in onze showroom en vraag advies aan een van onze medewerkers. Wij laten u graag zien en voelen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van isolerende gordijnen.