Welke raambekleding houdt de warmte buiten?

Het wordt steeds vroeger licht en de temperaturen gaan stijgen. De warme lentedagen en de zomermaanden vinden we heerlijk, maar wel zolang het lekker koel is in huis. We kennen het helaas allemaal, slapeloze nachten en plakken op de bank: het is té warm in huis! En zodra de warmte eenmaal binnen is en in de stenen is getrokken, gaat de warmte er niet zomaar meer uit. U kunt een airco aanschaffen, een waaier of rolluiken, maar u kunt ook kiezen voor nieuwe raambekleding die de warmte zo goed mogelijk buiten houdt.

1. Shutters

Shutters – en dan vooral witte / lichte shutters – laten de minste warmte toe. Door het materiaalgebruik van shutters wordt zo min mogelijk warmte opgenomen. Wanneer u de shutters sluit en de lamellen kantelt, komt er geen zonlicht naar binnen. Shutters kunnen volledig sluiten, waardoor warmte niet naar binnen komt. Daarbij werken ze in de winter ook isolerend. De koude lucht krijgt dan geen kans om de kamer binnen te komen.

Tip: plaats uw shutters in het Deco Frame. Het Deco Frame is uitermate geschikt voor kunststof, houten of aluminium kozijnen. Uw shutter wordt compleet geïntegreerd in het aluminium Deco Frame en kan door middel van een magneet- en staalband worden gemonteerd op het kozijn. Hierdoor is het overbodig om in uw nieuwe kozijn te schroeven of te boren.

2. Dubbele plissé gordijn

Op nummer twee plaatsen wij het dubbele plissé gordijn. Dit type raambekleding wordt ook wel duettes genoemd. Plissés hebben een zon reflectie wat betekent dat ze het zonlicht voor een bepaald percentage blokkeren. Dubbele plissé gordijnen hebben een ‘dubbele’ structuur, waardoor ze extra geschikt zijn om warmte tegen te houden. Deze raambekleding is gemaakt met een dubbele honingraat stof.

Tip: ook het (dubbele) plissé gordijn kan gemonteerd worden in het unieke Deco Frame.

3. Verduisterende gordijnen

Dit is wellicht de bekendste en de oudste soort raamdecoratie om warmte buiten te houden. Verduisterende gordijnen kunnen goed warmte tegenhouden, maar ze nemen ook warmte op. Deze warmte geven ze door aan de rest van de woon- of slaapkamer. Sluit daarom op warme dagen wanneer de zon op het raam schijnt de gordijnen. Alleen op deze manier hebben ze een isolerende werking en houden ze de ruimte koel.

Welke methode u ook kiest, bij alle opties is het belangrijk dat deze een witte achterkant hebben. Wit weerkaatst de zon namelijk meer en daardoor blijft er meer warmte buiten.

Horren

Horren zijn niet zonwerend en houden de warmte niet buiten, maar met horren kunt u uw ramen en deuren wel veilig openzetten. Horren zorgen ervoor dat insecten en ander ongedierte geen kans krijgt om binnen te komen. Daarbij is het in de zomer heerlijk om uw huis te luchten. Wanneer het buiten warmer is dan binnen, houdt ramen en deuren dan gesloten en profiteer van de horren wanneer de buitenlucht koeler is.

Tips om uw huis koel te houden

Uiteraard helpen de aanbevolen raambekleding varianten u om de warmte buiten te houden, maar we geven u nog een paar tips.

  • Wees de zon voor. Sluit uw raamdecoratie nog voordat de zon op het raam staan.
  • Open de raambekleding en ramen pas als de temperatuur buiten lager is dan binnen. Wanneer het hoogzomer is, is dus vaak dus pas laat op de avond en in extreme gevallen helemaal niet.

Meer informatie over raamdecoratie die het huis koel houden?

Heeft u vragen over dit blog of bent u op zoek naar de juiste raambekleding die het huis koel houdt? Neem contact met ons op. Wij voorzien u te allen tijde graag van professioneel advies als het om raambekleding gaat. Natuurlijk kunt u ook altijd een bezoek brengen aan onze showroom, de koffie staat voor u klaar.