De voordelen én nadelen van een glazen overkapping

Overweegt u een overkapping in uw tuin? Vrijstaand of direct aan uw huis? Dan probeert u zich op dit moment waarschijnlijk een beeld te vormen van de enorme wereld aan mogelijkheden die op dit gebied beschikbaar is. Wilt u het uzelf zo gemakkelijk mogelijk maken? Maak dan gewoon even een afspraak in onze showroom in Heesch. Hier kunnen we u de opties in het echt laten zien en geven we u persoonlijk en eerlijk advies. Liever eerst wat meer inlezen over de verschillende opties en bijbehorende voor- en nadelen? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een glazen overkapping voor u op een rij.

  • Met een glazen overkapping van Deco Zonwering geniet u het hele jaar van het buiten leven!

De voordelen van een glazen overkapping

Overkappingen zijn in verschillende maten en stijlen verkrijgbaar. De materiaalsoort is erg bepalend voor de uitstraling en het comfort dat een overkapping biedt. Glazen overkappingen worden steeds populairder. Daar zijn logische redenen voor te bedenken;

Het hele jaar genieten van het buitenleven.

U kan een overkapping voorzien van glazen dak, of (deels) afsluiten met glazen zijwanden. Door de zijkanten van de overkapping deels of zelfs volledig dicht te kunnen maken stelt u uzelf in de gelegenheid ook met lagere temperaturen van uw overkapping te genieten. Zeker wanneer u in uw overkapping een vrijstaande of ingebouwde kachel plaatst. Als u de overkapping direct aan het huis plaatst creëert u als het ware een buiten kamer. Doordat het dak en de zijwanden volledig van glas zijn heeft u het idee dat u in de tuin zit, ook al zit u volledig beschermd tegen weersomstandigheden. Dit is voor de meeste mensen de reden om voor een glazen overkapping te kiezen; het hele jaar door genieten van het buiten leven. Maar ook een overkapping met “alleen” een glazen dak of lichtstraat biedt voordelen.

Lichtinval

Doordat glas het zonlicht niet blokkeert profiteert u van een mooie lichtinval. Zeker wanneer u ervoor kiest om de overkapping direct aan uw huis te plaatsen is dit een belangrijk pluspunt. Op deze manier voorkomt u dat uw woonkamer donker en ongezellig wordt. Ook wordt het zicht naar buiten ten alle tijden niet belemmerd.

Temperatuur eenvoudig te regelen

Bang dat een afgesloten, glazen overkapping al snel te warm of te koud wordt? Dat is eenvoudig te voorkomen door screens te plaatsen. Hierbij kunt u kiezen voor handmatig bedienbare screens of geautomatiseerde zonwering. Met Solar screens kunt u het dak of de zijwanden van de overkapping bijvoorbeeld voorzien van zeer stijlvolle zonwering. Doordat de screens zijn voorzien van een geïntegreerd zonnepaneel is aansluiting op het netwerk niet nodig. Geen geboor, geen kabel, wel gemak en comfort. De screens houden in de winter de warmte binnen en in de zomer de warmte buiten.

Wanneer u kiest voor glazen schuifwand of harmonica wand kunt u bovendien eenvoudig reguleren in hoeverre de overkapping wordt opengesteld. Mag er een verkoelend briesje komen? Dan kunt u de overkapping deels of volledig open gooien.

Tijdloze uitstraling

Een overkapping is niet een investering die u voor één of twee jaar gebruik uitkiest. Dit is een keuze waar u hopelijk jarenlang van kunt genieten. Het is erg bepalend voor de gehele uitstraling van uw tuin. De verkeerde keuze kan dus voor een hoop irritatie en/of een vervelend kostenplaatje zorgen. Laat u daarom goed adviseren over de verschillende mogelijkheden door een partij die weet wat beschikbaar is op de markt. Met een glazen overkapping kiest u voor een vrij veilige optie. Glas is tijdloos en qua uitstraling vaak eenvoudig te combineren met de vormgeving van de rest van uw tuin of huis.

Zeer duurzaam

Hout moet van hoge kwaliteit zijn én goed onderhouden worden, anders is de investering binnen mum van tijd onder uw ogen aan het rotten. Een aluminium overkapping met glas is wat dat betreft super sterk. Mits goed schoongehouden gaat een glazen overkapping enorm lang mee. Een investering waar u vele jaren van kan genieten dus.

  • Terrasoverkapping glaswand

De nadelen van een glazen overkapping

Ieder voordeel heeft ook zo zijn nadeel. Een glazen overkapping is hierin geen uitzondering. Hier noemen we een aantal zaken waar u goed rekening mee moet houden wanneer u een glazen overkapping overweegt.

Lastig zelf te plaatsen

Een houten overkapping kan nog relatief eenvoudig door uzelf in elkaar worden gezet. Paar vrienden uitnodigen, even de mouwen opstropen en voor u het weet staat de overkapping. Dat zal met een aluminium, glazen overkapping niet gaan. Glas is zwaar, lastig vast te houden en uiteraard breekbaar. Een klein foutje kan daardoor al grote gevolgen hebben want even ergens tegenaan tikken en u kan al een glazen wand element vervangen. Geen goedkoop geintje want glas is helaas niet voordelig. Een paar jaar geleden was glas veel duurder dan hout, maar met de huidige prijzen voor hout maakt dit niet meer perse een groot verschil.

Mogelijk minder privacy

Met een glazenwand kunt u lekker naar buiten blijven kijken en houdt u uw mooie lichtinval. Maar dat werkt wel twee richtingen op. Woont u in een rijtjeswoning? Hou er dan wel rekening mee dan een glazen overkapping, tenzij voorzien van screens, weinig privacy biedt. Als uw buren vanaf de bovenverdieping naar beneden kijken, kijken ze zo door het glazen dak heen. Dit valt wel tegen te gaan. Enerzijds door de eerder besproken screens in te zetten, maar ook door op sommige plekken het doorzichtige glas te vervangen door melkglas. Dit glas laat nog wel licht daar, maar u kunt er niet doorheen kijken. Wederom; dit werkt twee kanten op. Denk hier dus goed over na en bespreek uw wensen met een deskundig adviseur zoals Deco Zonwering.

Vaker schoonmaken

Voorop gesteld; iedere overkapping moet zo nu en dan worden schoongemaakt. Vogelpoep is op een houten overkapping net zo min wenselijk als op een glazen overkapping. Feit is echter wel dat vuil op een glazen overkapping een stuk meer opvalt. Dit betekent dat u of zelf zo nu en dan extra ramen moet wassen of dat u een gespecialiseerd bedrijf hiervoor inschakelt om zodoende uw overkapping te onderhouden. Let op dat u dit onderhoud niet te lang uitstelt. Aanslag kan dan lastig te verwijderen zijn.

Overkapping kiezen? Kom langs en laat u adviseren!

Nu weet u wat meer over de voor- en nadelen van een glazen overkapping. Deco Zonwering biedt diverse soorten glazen overkappingen, maar ook terras overkappingen en pergola’s van compleet andere materialen. Allemaal met hun eigen uitstraling, mogelijkheden, voordelen en nadelen. Het uitzoeken van de juiste overkapping kan een overweldigende klus zijn. Laat u daarom adviseren door een partij die weet aan welke facetten u moet denken om dé perfecte oplossing voor uw specifieke situatie te kiezen. Neem contact op voor een persoonlijk advies gesprek in onze showroom in Heesch en ervaar daar de mogelijkheden in het echt. Deco Zonwering werkt bewust alleen samen met gerenommeerde én innoverende merken die hun kwaliteit al jarenlang in de praktijk hebben bewezen. Zodoende staan wij met zekerheid achter de kwaliteit van onze producten en profiteert u altijd van de nieuwste technologie op het gebied van buiten leven en zonwering. Doe er uw voordeel mee! Wanneer mogen we u verwachten in onze showroom?