Een zonnescherm schoonmaken, wat is de beste manier?

Door het schoonmaken van uw zonnescherm ziet deze er niet alleen spic en span uit, het verlengt ook nog eens de levensduur van het scherm. Een goed onderhouden zonnescherm gaat namelijk veel langer mee dan een zonnescherm wat nooit schoongemaakt wordt.

Wanneer kan ik mijn zonnescherm het beste schoonmaken?

Vergeet niet uit het raam te kijken voordat u begint met het schoonmaken van uw zonnescherm . Staat er een felle zon? Dan raden wij aan om het reinigen van uw scherm uit te stellen. Als de water- en zeepresten te snel opdrogen, kunnen er namelijk vlekken ontstaan. De beste tijd om uw zonnescherm schoon te maken is in het voorjaar. Probeer de zon zoveel mogelijk te ontwijken; een goed klusje voor in de ochtend of einde van de middag.

Vergeet niet om de bak en armen schoon te maken

Vaak zijn we zo gefocust op het schoonmaken van het doek, dat we vergeten dat de bak en de armen van het zonnescherm ook vies worden. Sla deze dus niet over en maak ze schoon met lauw water en een sponsje. Wanneer dit niet voldoende is, helpt een sopje van lauw water met een mild reinigingsmiddel om het hardnekkige vuil eraf te poetsen. Maar let op: gebruik hier geen schuursponsjes of hogedrukreinigers voor, deze kunnen de lak van de bak en armen van het zonnescherm beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een zachte spons of borstel. Bent u klaar? Wacht dan met het inklappen van uw zonnescherm totdat deze volledig opgedroogd is.

  • zonnescherm schoonmaken

Stappenplan voor het schoonmaken van uw zonnescherm

  1. Begin met de schoonmaak van de bak en armen van het zonnescherm. Zo voorkomt u dat het vuil later op het schoongemaakte doek afgeeft.
  2. Rol uw zonnescherm helemaal uit of haal het doek los (indien mogelijk).
  3. Borstel vervolgens met een zachte schone borstel al het losse vuil van het doek. Pas op dat u niet te hard borstelt, anders borstelt u het vuil namelijk in het doek i.p.v. uit het doek. Is uw zonnescherm nu vuil- en vlekvrij? Goed bezig! U bent nu klaar met het schoonmaken van uw zonnescherm. Zijn er nog hardnekkige vlekken zichtbaar in uw doek? Volg dan de instructies vanaf stap 4.
  4. Voor het schoonmaken van het doek raden wij aan om een zachte borstel of spons te gebruiken. Voeg een schoonmaakmiddel toe aan een emmer water (zorg ervoor dat dit schoonmaakmiddel een lage pH-waarde heeft (< 7,5)). Poets daarna voorzichtig over het doek.
  5. Wanneer u het hele doek gepoetst heeft, laat u het sopje minimaal een kwartier intrekken.
  6. Vervolgens spoelt u met schoon water(dit mag koud water zijn) het doek af. Gebruik hiervoor geen hogedrukreiniger, maar emmers of een tuinslang. Het gebruik van een hogedrukreiniger belast de draden van het doek teveel, waardoor deze kunnen scheuren.
  7. Vergeet niet om de weersvoorspellingen te controleren voordat u het zonnescherm laat opdrogen. Anders loopt u het risico dat het gaat regenen en opnieuw moet beginnen.
  8. Is het doek volledig opgedroogd? Breng in dat geval een impregneermiddel aan op het doek; dit zorgt ervoor dat uw doek vuil en water afstoot. Hier zijn speciale impregneermiddelen voor verkrijgbaar. Het is aan te raden om een schoonmaakmiddel en impregneermiddel van hetzelfde merk te gebruiken. Zo voorkomt u dat de middelen elkaar gaan bijten.
  9. Laat het doek na het impregneren volledig opdrogen, waarna u deze vervolgens kunt oprollen. Zorg ervoor dat u nooit uw zonnescherm nat oprolt. Hierdoor kan schimmel ontstaan en gaat het doek daarnaast enorm stinken.

 

Grote onderhoudsbeurt van uw zonnescherm

Ondanks het feit dat u zelf onderhoud kunt verrichten aan uw zonnescherm, is het aan te raden om uw zonnescherm één keer in de drie jaar jaar grondig te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf. Deze halen niet alleen het meest hardnekkige vuil van het doek, maar verwijderen ook het vuil in het doek van uw zonnescherm. Daarnaast ontdoen ze het doek van schimmelvlekken. Tijdens een grote onderhoudsbeurt wordt een professioneel impregneermiddel aangebracht, waardoor uw zonnescherm voorzien wordt van een geheel nieuwe coating. Hier zit een UV-filter in verwerkt, waardoor de kleurdichtheid langer gewaarborgd wordt. Naast de reiniging van het zonnescherm, is het aan te raden om het desbetreffende bedrijf te vragen of ze alle onderdelen doorlopen en repareren waar nodig. Een grote onderhoudsbeurt verlengt de levensduur van uw zonnescherm aanzienlijk.

Advies van een expert

Bent u benieuwd wat Deco Zonwering voor uw onderhoud kan betekenen? Neem gerust contact met ons op of bezoek onze showroom in Heesch, Noord-Brabant. We nemen graag alle opties met u door en voorzien u met plezier van advies. Ook voor een grote onderhoudsbeurt aan uw zonnescherm bent u bij ons aan het juiste adres!