Knikarmscherm versus uitvalscherm; de verschillen en voordelen

Bent u op zoek naar de ideale oplossing om uw huis of bedrijf te beschermen tegen de intense zon en tegelijkertijd een comfortabele buitenruimte te creëren? Bij Deco Zonwering begrijpen we het belang van het vinden van de juiste balans tussen functionaliteit, stijl en duurzaamheid als het gaat om zonwering. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen knikarmschermen en uitvalschermen; twee veelvoorkomende opties met elk hun eigen unieke voordelen. Of u nu op zoek bent naar flexibele schaduwoplossingen voor uw terras, balkon of ramen, wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze die aansluit bij uw behoeften en wensen. Maak voor persoonlijk advies een afspraak in onze showroom. Hier bespreken we uitgebreid wat uw wensen zijn en kunnen we knikarmschermen en uitvalschermen in het echt laten zien.

Knikarmsysteem of Pergolino

Is een knikarmscherm hetzelfde als een uitvalscherm?

Nee, een knikarmscherm en een uitvalscherm zijn niet hetzelfde, hoewel ze beide dienen als vormen van zonwering. Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de manier waarop ze uitklappen en de ruimte die ze bieden voor schaduw.

Een knikarmscherm, zoals de naam al doet vermoeden, beschikt over verstelbare (knik-) armen die horizontaal uitklappen en de voorlijst waar het doek aan zit, naar voren beweegt wanneer het scherm wordt geopend. Dit resulteert in een brede, schaduwrijke ruimte zonder de noodzaak van verticale palen of steunen. De gehele ruimte blijft vrij om onder door te lopen.

Daarentegen klapt een uitvalscherm verticaal uit, waarbij de stof naar voren wordt uitgerold door middel van zijarmen of uitval armen. Hoewel een uitvalscherm minder flexibel is in het creëren van schaduw dan een knikarmscherm, kan het nog steeds effectief zijn voor ramen die geen uitgebreide ruimte nodig hebben om onder te zitten en geen vrije doorloop gewenst is.

Hoe windbestendig zijn knikarmschermen en uitvalschermen?

Een knikarmscherm biedt het voordeel van weerbestendigheid, speciaal ontworpen om windbelastingen te weerstaan. Meestal zijn deze zonneschermen gebouwd om windsnelheden tot windkracht 5 of 6 te kunnen weerstaan wanneer ze volledig zijn uitgeklapt, afhankelijk van merk en uitvoering. In geval van hogere windsnelheden wordt geadviseerd om het scherm in te trekken om mogelijke schade te voorkomen of te kiezen voor een doekoverkapping.

Over het algemeen kunnen uitvalschermen beter tegen wind dan knikarmschermen. Dit komt omdat uitvalschermen recht naar beneden uitklappen en daardoor minder wind vangen dan knikarmschermen. Vaak zijn de afmetingen van een uitvalscherm ook kleiner waardoor ze minder wind kunnen vangen. Uitvalschermen zijn, door de windvaste uitvalarmen, vaak steviger en beter bestand tegen windstoten, waardoor ze geschikter zijn voor situaties met winderige omstandigheden of op verdiepingen.

verano uitvalscherm bij deco zonwering

Diverse factoren bepalen mate van windbestendigheid

Graag willen we benadrukken dat de weerbestendigheid van beide soorten zonwering sterk afhangt van verschillende factoren, zoals de grootte van het scherm, de kwaliteit van de materialen en de nauwkeurigheid van de installatie. Laat u daarom goed adviseren door een specialist en voorkom dat u voor vervelende verrassingen komt te staan bij de eerste de beste harde windvlaag. Deco Zonwering kiest heel bewust niet perse voor de goedkoopste producten maar wel voor de beste. Hierdoor staan we vol vertrouwen achter onze zonwering. Bovendien werken we uitsluitend met eigen monteurs die de installatie van uw knikarmscherm of uitvalscherm met de hoogst mogelijke zorg uitvoeren.

Automatische bediening voor knikarmscherm en uitvalscherm

Automatisering van knikarmschermen en uitvalschermen biedt extra comfort en gemak. Voor automatisering van zonwering vertrouwt Deco Zonwering op de hoge kwaliteit van Somfy, een wereldmarktleider in motorisering voor automatisch bedienbare zonwering. Somfy staat bekend om zijn betrouwbaarheid en innovatieve technologieën, waardoor u verzekerd bent van hoogwaardige automatisering voor uw knikarmscherm of uitvalscherm.

Diverse opties voor automatische bediening van uw zonnescherm

Automatische bediening kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, dankzij de veelzijdige opties van Somfy. U kunt kiezen voor bediening via een schakelaar, afstandsbediening of speciale app op uw smartphone of tablet zoals de TaHoma Switch van Somfy. Deze flexibele bedieningsmogelijkheden stellen u in staat om het zonnescherm eenvoudig aan te passen aan uw voorkeuren en behoeften, waar u zich ook bevindt.

Solar uitvalscherm of luifel

Als u uw uitvalscherm nog duurzamer wilt maken en tegelijkertijd wilt voorzien van automatische bediening, dan is de Somfy Solar technologie een uitstekende keuze. Deze geavanceerde oplossing maakt gebruik van zonne-energie om het scherm van stroom te voorzien, waardoor u energiekosten bespaart zonder het milieu extra te belasten.

Bij Somfy Solar oplossingen wordt de zonwering voorzien van geïntegreerd zonnepaneel waarmee de benodigde energie direct via de zonwering zelf wordt opgewekt. Hierdoor hoeven er geen gaten te worden geboord door uw gevel. Dit scheelt kabels door uw huis. Ook bespaart u arbeidskosten door de snelle montage. Een knikarm zonnescherm op zonne-energie is op dit moment nog niet mogelijk met Somfy aansturing, maar wellicht wel in de nabije toekomst!

Wind- en regensensoren voor extra gemak

Met de toevoeging van wind- en regensensoren wordt automatische bediening nog eenvoudiger en efficiënter. Deze sensoren detecteren veranderingen in het weer en zorgen ervoor dat het zonnescherm automatisch wordt ingetrokken bij harde wind of regen, waardoor schade aan het scherm wordt voorkomen. Dit biedt niet alleen extra gemak, maar verlengt ook de levensduur van uw zonwering en zorgt voor gemoedsrust, zelfs als u niet thuis bent.

Hoe lang gaat een knikarmscherm of uitvalscherm mee?

De levensduur van een knikarmscherm of uitvalscherm hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het materiaal, het onderhoud en de blootstelling aan weersinvloeden. Over het algemeen kunnen goed onderhouden knikarmschermen en uitvalschermen tussen de 15 en 25 jaar meegaan. Regelmatig onderhoud, zoals schoonmaken en inspectie van de mechanische onderdelen, kan de levensduur verlengen. Het is belangrijk om het zonnescherm te beschermen tijdens stormachtige weersomstandigheden.

Deco Zonwering kiest voor haar gehele assortiment heel bewust alleen voor gerenommeerde merken die hun strepen hebben verdiend in de praktijk. Wij vertrouwen op de hoogwaardige kwaliteit van merken zoals Weinor, Brustor, Verano en Stobag voor onze knikarmschermen en uitvalschermen. Met de zonneschermen van deze gerenommeerde merken bent u verzekerd van jarenlang zorgeloos genieten van uw zonwering. In onze showroom in Heesch nemen we graag de diverse opties met u door.

Zoekt u een hoge kwaliteit knikarmscherm of uitvalscherm? Kom langs in Heesch!

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op voor een volledig vrijblijvend en persoonlijk adviesgesprek. Deco Zonwering heeft zich al vele jaren bewezen als een vertrouwde naam in de wereld van zonwering. Profiteer van onze uitgebreide kennis en ervaring, en ontdek in onze showroom wat er allemaal mogelijk is. Wij staan garant voor eerlijk advies en dankzij ons diverse assortiment kunnen we u altijd helpen met een passende oplossing.