Hoe creëer ik de optimale lichtinval in huis?

De reden om te kiezen voor een bepaald soort raamdecoratie of zonwering, kan afhangen van verschillende wensen en behoeften. Zo kan het zijn dat u bijvoorbeeld op zoek bent naar een manier om uw huis op een stijlvolle manier te isoleren, meer privacy wilt creëren of puur als decoratief uitgangspunt. Nog een reden om te kiezen voor raamdecoratie of zonwering, kan het regelen van de optimale lichtinval zijn. Een zonnetje op het raam kan heerlijk zijn wanneer u lekker zit te ontspannen, maar is weer minder aangenaam wanneer deze fel op uw televisiescherm spiegelt.

Zelf de lichtinval in huis regelen met de juiste raamdecoratie of zonwering

Voldoende daglicht in uw woning is voor velen een must, maar soms wilt u juist even wat minder daglicht in huis om een bepaalde sfeer neer te zetten of uit praktische overwegingen. Het is dan belangrijk dat u zelf de controle heeft over de lichtinval in huis. Deze is te regelen met verschillende vormen van raamdecoratie en zonwering. Daarnaast hebben deze soorten raamdecoratie en zonwering nog meer unieke eigenschappen. In dit blog laten we u zien welke raamdecoratie of zonwering geschikt is om zelf de lichtinval te regelen in huis.

Wel lichtinval, maar geen inkijk

Uw woning is voorzien van mooie raampartijen, ook in de keuken aan de voorkant van de woning. Het is heerlijk om tijdens het koken nog net dat laatste avondzonnetje op te vangen, maar het is minder prettig dat de hele straat nu kan zien wat er bij u op het menu staat. Het kan dus prettig zijn om wat privacy te creëren, zonder dat dit ten koste gaat van de lichtinval.

Duo-rolgordijnen

Met een duo-rolgordijn zorgt u ervoor dat het daglicht nog steeds naar binnenkomt, doordat de horizontale banen afgewisseld worden tussen de open en dichte stof. Toch liever helemaal dicht? Geen probleem, u schuift de horizontale banen zodat het rolgordijn geheel gesloten is. Wanneer u wat minder behoefte heeft aan privacy kunt in binnen een handomdraai de rolgordijnen volledig oprollen en genieten van het uitzicht. Waar voorheen zulke situaties werden opgelost door twee rolgordijnen te plaatsen, één met verduisterende stof en een met een transparante stof, biedt dit systeem u het beste van twee werelden. Zo kunt u zelf bepalen hoeveel lichtinval u wilt creëren in huis én in hoeverre mensen de mogelijkheid hebben om bij u naar binnen te kijken.

Jaloezieën

Jaloezieën hebben meerdere voordelen, waaronder de mogelijkheid om zelf uw lichtinval en privacy te regelen. Door de lamellen te kantelen kunt u met een enkele handeling de lichtinval of privacy in huis vergroten of juist verkleinen. Jaloezieën zijn te verkrijgen in hout en aluminium. Aluminium jaloezieën zijn over het algemeen beter geschikt als raamdecoratie in vochtige ruimtes, doordat deze niet zullen gaan werken wanneer ze in aanraking komen met vocht. Daarnaast sluiten de lamellen van de jaloezieën naadloos op elkaar aan en kunt u met deze raamdecoratie ook de ruimte verduisteren. Met houten jaloezieën is verduisteren lastiger, omdat de lamellen niet precies op elkaar aansluiten. Houten jaloezieën geven daarentegen wel weer meer warmte en sfeer aan een ruimte. Kortom, beide materialen zijn geschikt om zelf de lichtinval en privacy te regelen en hebben daarnaast nog ieder hun specifieke eigenschappen.

Inbetweens

Is de voorkant van uw woning voorzien van een mooie, grote raampartij of heeft u aan de achterkant een schuifpui? Zulke grote delen glas zorgen ervoor dat er veel daglicht naar binnen valt, maar ook dat u soms als het ware in een glazen huis leeft. Aan de voorkant kan iedere wandelaar zien welk tv programma u kijkt en aan de achterkant kunnen de buren u vanaf hun bovenverdieping zo zien zitten. Niet altijd ideaal dus, zo’n grote raampartij. Door inbetweens voor uw ramen of deuren te hangen, creëert u privacy in uw woning. Voornamelijk wanneer in de avond het licht aangaat in huis en uw binnenkant daardoor nog meer uitgelicht wordt vanaf de donkere straat.

Gordijnen zijn ook een geschikte raamdecoratie om ervoor te zorgen dat u privacy creëert, maar de stof is vaak te dik om nog licht naar binnen te laten vallen. Inbetweens daarentegen zijn gemaakt van een semi-transparante gordijnstof, wat het mogelijk maakt om privacy te creëren in huis en toch nog daglicht binnen te laten.

De voordelen van een elektrisch terrasscherm

Lichtinval, maar geen fel zonlicht.

Zit u net lekker televisie te kijken of te kletsen met de visite aan tafel, schijnt de zon volop in uw ogen. Het opvangen van wat zonnestralen is vaak natuurlijk een aangenaam gevoel, maar het kan er ook voor zorgen dat u bijna verblind wordt. Op deze momenten wilt u tijdelijk de lichtinval, en dan met name het felle zonlicht, verminderen zonder dat de woning volledig verduisterd wordt en er geen enkele vorm van daglicht meer binnenkomt. Rolgordijnen of normale gordijnen houden ook het zonlicht tegen, maar zijn over het algemeen meer geschikt voor andere toepassingen.

Zonneschermen

U kent ze vast wel; van die felgekleurde, gestreepte zonneschermen die met een behulp van een lier of een schakelaar uitgerold kunnen worden. Tegenwoordig zijn deze zonneschermen er nog steeds, maar dan in veel meer soorten, maten en kleuren. Deze zonneschermen bieden niet enkel bescherming wanneer u op het terras zit, maar zorgen er ook voor dat zonlicht niet of minder fel de woning binnen schijnt. Hiervoor hoeft u geen concessies te doen op uw uitzicht of de inval van daglicht.

Heeft u al een zonnescherm, maar piept het avondzonnetje nog net onder het zonnescherm door? Deze bewoners in Vinkel ervaarden hinder van de zon tijdens het avondeten op het terras. Deco Zonwering heeft hiervoor de perfecte oplossing gemonteerd door de Stobag Camabox met Volant Plus te plaatsen. Hier is niet alleen de mogelijkheid om de zonwering horizontaal uit te schuiven, maar kan er ook nog een verticaal stuk zonwering naar beneden worden gehangen, zodat de zon er niet alsnog onderdoor komt.

Screens

Een screen is de ideale zonwering. De verticale zonwering beweegt strak langs het raam naar boven en naar beneden en zorgt ervoor dat het zonlicht niet voor ongemak zorgt in huis. Nu zult u denken; rolluiken doen dat toch ook? Dat klopt, maar met een standaard rolluik verdwijnt ook alle lichtinval in huis. Screens zorgen ervoor dat zonlicht geen kans maakt om in uw ogen te schijnen, maar laten wel licht door. Daarnaast heeft u nog steeds de mogelijkheid om naar buiten te kijken, iets wat bij standaard rolluiken niet het geval is wanneer deze gesloten zijn.

Heroal windscreens op kleur bij woning in Rosmalen

De voordelen van het zelf regelen van lichtinval

  • Geen verblindend zicht door zonlicht in uw ogen

  • Tegelijkertijd privacy creëren

  • Tegelijkertijd de temperatuur in huis regelen en dus een lagere energierekening

Lichtinval, maar ook een aangename temperatuur

Zonlicht verwarmt uw woning op natuurlijke wijze en kan daardoor de stookkosten verminderen. Toch kan dit niet altijd aangenaam zijn, doordat de zon bijvoorbeeld in zo’n grote hoeveelheid op het raam staat, zodat u niet meer achter het raam kunt gaan zitten vanwege de hitte. Of misschien wel andersom, in de winter zorgen de ramen ervoor dat er telkens kou de woning binnenkomt. Nu kunt u natuurlijk rolluiken of dikke, isolerende gordijnen laten plaatsen, maar dan raakt u ook een stuk van de lichtinval kwijt. Gelukkig zijn er andere opties die ervoor zorgen dat u altijd een behaaglijke temperatuur heeft in huis, maar tegelijkertijd ook nog kunt spelen met lichtinval.

Solar jaloezie rolluiken

Combineer het beste van twee werelden met solar jaloezie rolluiken. Doordat deze rolluiken met kantelbare lamellen aan de buitenkant hangen, in tegenstelling tot normale jaloezieën die aan de binnenkant van het raam hangen, hebben deze een aantal unieke eigenschappen. De jaloezie rolluiken hebben net als de normale jaloezieën de eigenschap om een perfecte lichtinval te creëren. Door de kantelbare lamellen is het mogelijk om met één simpele handeling de lamellen op een stand te zetten, die precies de juiste hoeveelheid licht naar binnen laten vallen. Daarnaast hebben deze jaloezie rolluiken een isolerende werking, doordat zij al aan de buitenkant de temperatuur opvangen. Zo kan de kou of warmte niet via het glas de woning binnendringen en blijft het altijd een aangename temperatuur in huis, zonder dat dit afbreuk doet aan de lichtinval. Als kers op de taart geven de jaloezie rolluiken een moderne uitstraling aan uw woning.

Solar jaloezie rolluik in Oss, Deco Zonwering

Bediening op zonne-energie

De motor van Solar jaloezie rolluiken wordt gevoed door zonne-energie en is daardoor erg duurzaam en goed voor uw energierekening. De zonne-energie wordt opgewekt door het zonnepaneel van het rolluik zelf. Afhankelijk van diverse omstandigheden kan het compacte zonnepaneel geïntegreerd worden in de bovenbak of apart worden gemonteerd, om te zorgen voor voldoende energieopwekking. Met een afstandsbediening kunt u de rolluiken met kantelbare lamellen bedienen. De ingebouwde accu zorgt ervoor dat u altijd gebruik kunt maken van de afstandsbediening, ook wanneer u te maken heeft met stroomuitval.

Plisségordijnen

Ook met plisségordijnen kunt u eenvoudig zelf de lichtinval regelen. Het is dan wel belangrijk dat u kiest voor plisségordijnen die zowel aan de onderkant als aan de bovenkant geschoven kunnen worden. Zo kunt u bijvoorbeeld aan de bovenkant zorgen dat het licht naar binnen schijnt, terwijl u aan de onderkant privacy creëert zodat voorbijgangers niet naar binnen kunnen kijken. Het nadeel van deze raamdecoratie op het gebied van lichtinval, zijn wel de beperkte mogelijkheden. Zo kunt u ervoor kiezen om onder een strook licht door te laten komen of boven, de gordijnen helemaal te sluiten of juist helemaal open te houden. U kunt lichtinval niet helemaal precies regelen zoals bijvoorbeeld bij duo-rolgordijnen, waarbij u verschillende stroken van licht naar binnen kunt laten komen.

Wanneer u kiest voor plisségordijnen in de duette uitvoering heeft de raamdecoratie ook een isolerende werking. De dubbele stof met honinggraatvorm zorgt er dan voor dat warmte tussen de twee stofdelen blijft zitten, waardoor de temperatuur in huis aangenaam blijft. Binnenin het rolgordijn wordt stilstaande lucht vastgehouden, net als bij dubbel glas. Wanneer u kiest voor een dikke, verduisterende stof, heeft u de hoogste isolatiewaarde, maar wordt de lichtinval door het plisségordijn een stuk minder. Deze is dan enkel te regelen door het gordijn deels open of dicht te schuiven.

rosmalen-zonne-energie-rolluiken-isolerend-deco-zonwering

Advies over de juiste raamdecoratie voor het creëren van lichtinval? Bezoek onze showroom!

Bent u op zoek naar raamdecoratie of zonwering, waarbij u zelf de lichtinval kunt regelen? Wij hebben verschillende opties in onze showroom, afhankelijk van uw wensen en eisen. Wij geven u graag vrijblijvend advies over de meest geschikte raamdecoratie of zonwering voor uw situatie. De specialisten van Deco Zonwering denken graag met u mee over onder andere de bedieningsvorm, materialen, kleuren.

Bent u benieuwd wat de juiste lichtinval voor uw woning kan doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor het inplannen van een persoonlijk adviesgesprek. Vanuit onze showroom in Heesch nemen we u mee in de vele mogelijkheden en laten wij u de producten in het echt zien. We staan garant voor eerlijk en deskundig advies, topkwaliteit producten en vakkundige montage van onze eigen monteurs. De koffie staat voor u klaar!