Hoe onderhoud ik screens?

Het aanschaffen van screens is een investering die vaak niet goedkoop is. Dan wilt u er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. En daar draagt het goed onderhouden van screens zeker aan bij. De screens blijven er mooi van, het huis ziet er van de buitenkant uitnodigender uit én het verlengt de levensduur. Zit jij met de vraag: hoe onderhoud ik screens? Dat leggen wij u uit in dit blog.

Benodigdheden

Voor het schoonmaken van screens raden wij u aan de volgende producten te gebruiken.

  • Schone, zachte borstel
  • Lauwwarm water in een emmer
  • Microvezel doek
  • Zachte spons, zonder schuur kant
  • Siliconenspray
  • Autoshampoo

Onderhoud screens

Het onderhoud verschilt per type screen, bij standaard screens zonder rits of zip inlage kunt u regelmatig de kunststof geleidingsblokken, aluminium geleidingsprofielen en eventuele rubbers in spuiten met een droogsmeermiddel. Dit kan een siliconenspray zijn.

Bij een windvaste screen met rits of zip inlage is het niet altijd aan te raden deze in te sprayen met een droogsmeermiddel, dit alleen maar doen nadat het juiste advies is ingewonnen. Zorg er altijd voor dat eventuele resten van het droogsmeermiddel goed verwijderd worden met een schone doek, het droogsmeermiddel kan namelijk vlekken in het screendoek veroorzaken!

Voorbereiding schoonmaken screens

Voordat er goed onderhoud gedaan kan worden moet de screen eerst schoongemaakt worden, dit is een belangrijke klus. Vervuiling op of in de geleiders kan er voor zorgen dat de screen slecht zakt. Daarnaast is het ook fijn als de bak en het doek er fris uit zien. Verwijder vervuiling zoals vogelpoep met veel water, zonder schoonmaakmiddel en met een zachte spons, hiermee kunt u het doek niet beschadigen. Voor het schoonmaken van al het aluminium, dus de bovenbak, de geleiders en de onderlijst, kunt u autoshampoo toevoegen, dit zorgt voor een mooie glans en een goede bescherming voor nieuwe vervuiling.

Plan het schoonmaken van screens op een dag dat de zon niet fel schijnt. Het snel opdrogen van zeep- en waterresten kan namelijk strepen veroorzaken en dat heeft u natuurlijk liever niet.

Met windvaste screens blijft het in de zomermaanden lekker koel in huis. Daarbij zorgen screens ook voor privacy, want het zicht naar binnen wordt beperkt terwijl het zicht naar buiten blijft. Van dit type buitenzonwering wilt u dus zo lang mogelijk blijven genieten. Het onderhoud van screens vergt enige voorbereiding, maar zorgt wel voor veel woongenot.

  • Onderhoud windvaste screens

Screens schoonmaken

Regelmatig uw screens schoonhouden is dus erg belangrijk als u er zo lang mogelijk van wilt profiteren. Onderhoud u uw screens regelmatig, dan is de klus te overzien en zo geklaard. Doet u dit dus niet, dan is het doek een stuk viezer en duurt het ook langer voordat uw screen weer helemaal schoon is. Hieronder een stappenplan hoe u zelf uw screens kunt schoonmaken. Dit schoonmaak stappenplan geldt voor zowel windvaste screens als solar screens en de standaard screen.

Stap 1. Weg borstelen los vuil

Laat als eerst de screens volledig naar beneden zakken en begin met het weg borstelen van los vuil, zoals bladeren, takjes, vliegjes, mos en stof. Dit kunt u doen met een zachte borstel.

Stap 2. Vlekken verwijderen

Probeer vlekken zoals vogelpoep te verwijderen met lauwwarm water en een zachte spons. Gaan de vlekken niet weg met lauwwarm water? Gebruik dan een niet-agressief schoonmaakmiddel, zoals groene zeep. Test dit altijd op een plek uit het zicht om te kijken het schoonmaakmiddel geschikt is.

Stap 3. Gehele doek schoonmaken

Voor goed onderhoud van uw screens, maak eens in de zoveel tijd het gehele doek schoon. Poets het doek van de screen van boven naar beneden en van links naar rechts, gebruik hiervoor alleen water en een zachte spons.

Stap 4. Op laten drogen

Spoel het doek tot slot goed af met lauwwarm water en laat het doek goed drogen, voordat u het doek weer in haalt. Screens nat oprollen, kan ervoor zorgen dat het doek gaat stinken of erger: er kan schimmel vorming ontstaan!

Screenbak reinigen

Een screen bestaat niet alleen uit het doek, maar ook uit zijgeleiders en een bak waar het doek ingerold wordt. Ook dit kan behoorlijk vies worden. Van zowel de buiten- als binnenkant. Gebruik weer een zachte borstel voor het verwijderen van los vuil en reinig het aluminium erna grondig met een schoonmaakmiddel zoals een autoshampoo. Gebruik hiervoor een zachte spons en een droge doek om alles weer af te nemen.

Meer informatie over het onderhoud van screens?

Heeft u screens of wilt u screens aanschaffen, maar heeft u nog vragen over het onderhoud? Bij Deco Zonwering helpen wij u graag. Neem contact met ons op. Natuurlijk kunt u ook altijd een bezoek brengen aan onze showroom in Heesch, de koffie staat voor u klaar.